Szabó-Péter_iKont

Interjú Szabó Péterrel, az iKont társalapítójával

A csapat számára az iKont nem csak egy munka, hanem egy jövőt formáló kihívás is, amivel megoldást tud adni a még nem digitalizált szektoroknak. Minden kollégának fontos szerepe van az iKont intelligens konténerek és szoftver megalkotásában, és ezáltal az építőipari digitalizáció fejlesztésében is. Blogsorozatunkban bemutatjuk az iKont mögött álló kulcsembereket, elsőként az iKont egyik ötletgazdáját, Szabó Pétert.

 

1. Ha egy mondatban kéne jellemezned önmagad, milyen vagy te?
Álmodozó és folyamatosan tanuló ember vagyok, nem igazán fogadom el, ha valaki azt mondja, hogy valamire nincs megoldás.

 

2. Milyen tapasztalatokkal rendelkezel az építőipari munkaterületek kapcsán?
Majdnem 10 éve dolgozom az építőiparban egy kivitelezői cégnél. A névjegykártyámon projektmenedzser titulus szerepelt mindig, de valójában mindent csináltam már, ami egy építőipari cégnél felmerülhet. Anyagpakolástól, feladat- és pénzügyi tervezésen, a munkaterület- és minőségellenőrzésen át, a céges weboldalkészítésig sok területhez volt szerencsém. Alap végzettségem információrendszer-szervező, így elég jól átlátom és értem a különböző rendszereket, az informatikától függetlenül is.

 

3. Milyen szereped van az iKont kialakításában, ki vagy a csapatban?
Technológiai vezetőként én felelek mind a szoftver, mind pedig a hardver fejlesztéséért. Kezdetben az építőipar napi folyamatainak átlátása miatt – a társakkal való összhangban – még én gondoltam ki, hogy a funkciók hogyan működjenek. Azóta jöttek és jönnek az új kollégák, akikre rá lehet bízni a megbeszéltek alapján a mélyebb funkcionális kialakításokat is. Ezúton is köszönöm a munkájukat!
A hardver terén Sanyinak a tapasztalatai alapján volt egy elképzelése arról, hogy mit lenne érdemes kirakni egy építkezésre. Ezt a koncepciót fejlesztjük tovább, és igyekszünk a fejünkben lévő megoldásokat a technológiai lehetőségek szerint megvalósítani. Külső partnereket is bevontunk segítségképp, mivel ezen a területen eleinte kevesebb technikai tudással rendelkeztünk, viszont mertünk nagyokat álmodni.
Csapatunk folyamatosan bővül, mert szeretnénk a legtöbb munkát házon belül megvalósítani, de továbbra is dolgozunk külsős szoftver és hardver fejlesztőkkel. Próbálunk agilisan működni ezeken a területen is.

 

4. Milyen problémákkal lehet találkozni a kivitelezési munkálatok során?
Ezt naphosszat lehetne sorolni, egy párat kiemelek, amikre az iKont rendszer ad vagy a későbbiekben adni fog megoldást. A teljesség igénye nélkül:

  • a dolgozók nem tudják sokszor, hogy mit kell csinálniuk, mi lesz a következő feladat,
  • munkaeszközök nem szakszerű tárolása,
  • kis-és nagyértékű eszközök „eltűnése”,
  • kiesett eszközök miatti munkaleállás,
  • nem megfelelő dolgozók ki-és belépésének kezelése, bérek és kifizetések hibás kezelése
  • kivitelezési hibák dokumentálásának hiánya,
  • nem megfelelő vagy új feladatok be- és átütemezésének lassú reagálása,
  • nem megfelelő anyag-és erőforrás gazdálkodás,
  • munkavédelem hiánya

 

5. Milyen további fejlesztések várhatóak még az iKontban?
Az eddigi tapasztalataink és visszajelzések alapján látjuk, mire van szükség a piacon, ehhez van egy alap funkcionális és hardver elgondolásunk. Ez a fejlesztés alkalmas lesz építőipari vállalkozások, vállalatok és természetesen nagyberuházók digitalizálására is. A jövőben is szeretnénk rugalmasak maradni és folyamatosan alakítani az iKont rendszerét mind hardveres, mind szoftveres megoldások terén. Terveink között szerepel az anyaggazdálkodástól a projektmenedzsmenten keresztül a BIM és ERP rendszerek kapcsolatáig számos funkció megvalósítása. Ezeket nagyban alakítják az iKont rendszert használók visszajelzései és a felmerülő ügyféligények is.
További funkció lesz például a saját fejlesztésű beléptető rendszer, ahol többféle megoldásból választhatnak majd az ügyfelek. Elérhető lesz szondás, napelemes, kijelzős vagy anélküli verzióban, de akár beépített képrögzítővel is. Vagy ott van akár a kamerás rendszer, aminél kiemelten fontos a funkcionális bővíthetőség. Opcionálisan drónt is lehet majd a rendszerhez kapcsolni. Ezeken felül az AR / VR technológiával is tervezünk.

 

6. Az iKont jelenleg működő megoldásai közül melyik a te személyes kedvenced?
Alapból nálam a szoftveres megoldások a kedvencek, de nagyon büszkék lehetünk hardvereink közül például az iKontBox-ra is. Nincs a piacon másik olyan eszköztároló megoldás, amely moduláris, és az ügyfél úgy szabhatja magára, ahogy szeretné, ahogyan a gépparkjának szükséges (méretek, mennyiség, szín stb.).

 

7. Hol látod az iKontot 10 év múlva?
Magyarországon piacvezető, számos külföldi piacon meghatározó építőipari rendszerként, amelyre már szinte szabványként hivatkoznak az „építőipari digitalizáció” szavak elhangzásakor. Építkezés szinte már nem is indul el anélkül, hogy ne lenne ott legalább egy iKont okos konténer iKontBox-szal és az egészet irányító iKont rendszerrel. A helyszíni dolgozók, az alvállalkozók már külön kérik, hogy az iKontot szeretnék használni, ha valahol nem lenne jelen.

 

Ne maradjon le a következő blogtartalmunkról, kövessen minket LinkedInen, IDE kattintva!

Elkészült az iKont image videója

2023.01.17.

Az elmúlt hetekben kreatív partnereinkkel egy olyan image videó elkészítésén dolgoztunk, ami hitelesen, profi módon mutatja be az iKont fejlesztéseit és az építőipari digitalizáció adta lehetőségeket.

Építőipari digitalizáció környezetbarát megoldásokkal

2023.01.17.

Földünk és környezetünk megóvása kifejezetten fontos a számunkra, ezért a termékeink kialakításánál törekszünk rá, hogy minél több környezetbarát megoldást használjunk alapanyagként. Úgy gondoljuk, hogy az építőipari digitalizáció összeférhet a környezetbarát megoldásokkal.

Építőipari digitalizáció témában adtunk elő a HRPWR konferenciáján

2022.11.10.

Előadóként vettünk részt a Kékgalléros HR kihívások és megoldások 6.0 konferencián, melyet a HRPOWER szervezett. Számos izgalmas téma mellett az építőipari digitalizáció is szóba került. Ezúton is köszönjük a megtisztelő felkérést!