iKont_okoskonténer_

Interjú Juhász Sándor Péterrel, az iKont ügyvezetőjével és társalapítójával

Blogsorozatunkban bemutatjuk az iKont mögött álló kulcsembereket. A csapat számára az iKont nem csak egy munka, hanem egy jövőt formáló kihívás is, amivel megoldást tudunk adni a még nem digitalizált szektoroknak. Minden kollégának fontos szerepe van az iKont intelligens konténerek és szoftver megalkotásában, és ezáltal az építőipari digitalizáció fejlesztésében is.

 

1. Ha egy mondatban kéne jellemezned önmagad, milyen vagy te?

Gyakorlatias, logikusan gondolkodó és irányító ember vagyok, bár ezt inkább a kollégáktól kellene megkérdezni. ?

 

2. Milyen tapasztalatokkal rendelkezel az építőipari munkaterületek kapcsán?

12 év banki tapasztalat után váltottam teljesen az építőiparra, ahol kivitelező vállalkozóként sikerült lehúzni 13 évet. Az első időszakban könnyebben áttekinthető energiaracionalizálási projekteket csináltunk – részben ESCO modellben – majd belekeveredtünk a „hardcore” magasépítési munkákba, komplex generál és kisgenerál konstrukciókban. Kihívással teli időszak volt…

A nem megfelelően választott ügyfelek miatti fizetési kockázatok mellett a rendkívül nehezen kontrollálható kivitelezések nem kevés álmatlan éjszakát okoztak. Aki kellően ismeri az építőipart, az tudja, hogy a „minden tervek szerint halad” az önámítás, mindig van valami változás, amit kezelni kell. Vannak kevésbé könnyen (időjárás, általános anyaghiány stb.) és elvileg könnyen elhárítható dolgok (nem minőségi munka, „műszaki félreértések”, lopások, „szakszerűtlen” eszköz használat stb.). Igazából ez utóbbi volt az, amit nem tudtam elfogadni, számos kudarcra ítélt próbálkozásom volt, hogy ezeket a problémákat hagyományos eszközökkel kezeljem. Miután sikerült megvilágosodni, kezdtünk el cégtársaimmal ezen problémák kezelésére digitális megoldást kidolgozni. A hatékony kontrollhoz olyan mennyiségű adatot kell bevinni és feldolgozni, amit 0-24-ben az excel táblája és kamerák előtt ülő ügyvezető sem tudna elvégezni. Ezért alkottuk meg az iKontot!

 

3. Milyen szereped van az iKont kialakításában, ki vagy a csapatban?

Ügyvezető. Én felelek mindenért, amiért más nem. Startup cégként elég sok mindenben benne vagyok, de a „lepattinthatatlan” ügyvezetői dolgokon kívül az értékesítéssel, bővüléssel (szervezet, partnerek) kapcsolatos feladatokkal foglalkozom, valamint a termékfejlesztés, gyártás, ügyfél oldali stratégiai és kis részt operatív teendőivel. Egyrészt azért, mert ehhez tényleg értek, másrészt, mert ehhez van kedvem.

Tudom, hogy ennek van egy enyhe „hippis” kicsengése, de hiszem azt, hogy ha valaki olyan dolgot csinál, ami neki élvezetet okoz, akkor nem munkának tekinti a munkát. Ezt a kollégáim felé is közvetítem, nyilván bizonyos határok között. Mivel szervezetünk dinamikusan bővül, úgy próbáljuk a kollégák feladatkörét kialakítani, hogy a nekik tetsző irányok felé orientálódjanak.

 

4. Milyen problémákkal lehet találkozni a kivitelezési munkálatok során?

Péter kollégámmal készült interjúban leírt komplex listával egyetértek. Amit ehhez hozzátennék, az a legfőbb probléma, ami egy építőipari tulajdonost/céget vagy felelős vezetőt érint – ami nem más, mint a valódi kontroll hiánya.

Az építőipari pályám elején azt gondoltam, hogy amikor nap elején megbeszélem a kinti kollégákkal, hogy mit-miből-hogyan-mivel csináljanak, és vadul bólogatnak, akkor én vagyok a legkomolyabb vezető és az élet császára. Hamar rájöttem, amikor utána kerek szemekkel néztek rám – miközben közel sem úgy alakultak a dolgok, ahogy terveztük volna –, hogy távol vagyok előbbi megtisztelő címektől. Kifogás, magyarázat, kibúvó mindig mindenre akad. Borzasztóan sok energiát elvisz az, hogy a féligazságok és nettó hazugságok hálójából megtaláld az igazságot, és tudj dönteni, szankcionálni. „Nem én voltam, már előtte ilyen volt, így kaptam”, „nem, nem ezt mondtad”, „nem jött meg időben”, „csak a tegnap esti 2 sört érzed” stb.

Komikusként pár évadra elég lenne ez az alapanyag, de vezetőként, és főleg tulajdonosként ez már nem volt annyira vicces.

 

5. Milyen további fejlesztések várhatóak még az iKontban?

Számos, már meglévő digitális technológia beépítésén dolgozunk. A fő nehézség itt az, hogy számos megoldás van, ami papíron/labor körülmények között jól működik, de munkaterületen nem, vagy nem hatékonyan használható. Mi a felhasználó (akár segédmunkás szintig) számára egyszerű – érdemi betanulás nélküli – megoldásokban hiszünk, és ezeket fejlesztjük!

 

6. Az iKont jelenleg működő megoldásai közül melyik a te személyes kedvenced?

Az iKont-Őr szolgáltatás. Ez már most is egy kiváló ár-érték alapú szolgáltatás, ami akár magában is megéri, de a komplex ikont alapcsomaggal kihagyhatatlan szolgáltatás. Ha most videó is lenne, akkor biztos kérnék egy villogó animációt – a „Csak ma, csak neked!!” szlogennel hamisítatlan teleshop életérzéssel. Viccet félretéve ez egy olyan okos, gyakorlatias őrző-védő szolgáltatás, ami forradalmasítja ezt az „iparágat” a humán erőforrás és digitális technológiák kombinációjával.

 

7. Hol látod az iKontot 10 év múlva?

Digitális építőipari platform leszünk számos egyéb kiváló építőipari digitalizációs megoldással szorosan együttműködve. A technikumokban és egyetemeken oktatási tárgy leszünk. A jövő generációjának szemében az a platform, ami alapján dönt, hogy mely cégnél akar dolgozni. Az építőipari kivitelezés digitalizációjának megkerülhetetlen szereplője leszünk.

Magyarországon ez biztos így lesz. Ha csak közepesen vagyok optimista, akkor Európában és Ázsia Nyugati részén is. Természetesen nem lemondva az egyéb külpiacokról.

Elkészült az iKont image videója

2023.01.17.

Az elmúlt hetekben kreatív partnereinkkel egy olyan image videó elkészítésén dolgoztunk, ami hitelesen, profi módon mutatja be az iKont fejlesztéseit és az építőipari digitalizáció adta lehetőségeket.

Építőipari digitalizáció környezetbarát megoldásokkal

2023.01.17.

Földünk és környezetünk megóvása kifejezetten fontos a számunkra, ezért a termékeink kialakításánál törekszünk rá, hogy minél több környezetbarát megoldást használjunk alapanyagként. Úgy gondoljuk, hogy az építőipari digitalizáció összeférhet a környezetbarát megoldásokkal.

Építőipari digitalizáció témában adtunk elő a HRPWR konferenciáján

2022.11.10.

Előadóként vettünk részt a Kékgalléros HR kihívások és megoldások 6.0 konferencián, melyet a HRPOWER szervezett. Számos izgalmas téma mellett az építőipari digitalizáció is szóba került. Ezúton is köszönjük a megtisztelő felkérést!